Deep Web
Deep Web, yüzeyin altında kalır ve tüm web sitelerinin neredeyse %90'ını oluşturur. Bu, buz dağının suyun altında kalan parçasıdır ve yüzeysel ağdan çok daha büyüktür. Aslında bu gizli web öylesine büyüktür ki herhangi bir zamanda gerçekten kaç tane sayfa veya sitenin aktif olduğunu bulmak imkansızdır. Akademik yayınlardan özel veritabanlarına ve daha yasa dışı içeriklere kadar diğer her şey erişim kapsamı dışındadır. Bu ağ aynı zamanda Dark Web olarak bildiğimiz bölümü de kapsar.
Deep Web'in derinliklerine indikçe, aydınlık yerini karanlığa bırakmaya başlar. Bazı kullanıcılar için Deep Web, yerel kısıtlamaları atlatma ve kendi bölgelerinde sunulmayan TV veya film servislerine erişme imkanı sunar. Diğerleri ise korsan müzik indirmek veya henüz sinemalarda olmayan filmleri indirmek için derin ağa girer. Ağın karanlık ucunda daha tehlikeli içerikler ve faaliyetler bulursunuz.
- Tor web siteleri, Deep Web'in en uzak köşesinde, "Dark Web" olarak adlandırılan bölümde yer alır ve yalnızca anonim bir tarayıcı ile erişilebilir.
- Ortalama bir internet kullanıcısı için Deep Web güvenliği, Dark Web güvenliğinden daha önemlidir çünkü yanlışlıkla kendinizi tehlikeli alanlarda bulabilirsiniz: Deep Web'in birçok bölümüne, normal internet tarayıcılarından erişilebilir. Böylece kullanıcılar tehlike sınırındaki yollarda gezinebilir ve kendilerini bir korsan sitede, politik açıdan radikal bir forumda veya rahatsız edici derecede şiddet içeren bir içeriği görüntülerken bulabilirler.
Deep Web'de Ne Bulunuyor?
Deep Web Üzerinde;
- Veri sızıntısı sonucu ele geçirilen kişisel e-posta bilgileri,
- Cinsel içerikler,
- Sosyal medya paylaşımları içerikleri,
- Kredi kartı bilgileri,
- Şirket veritabanlarından sızdırılan veriler,
- Bilimsel ve akademik makaleler,
- Tıbbi kayıtlar,
- Yasal belgeler veya illegal olarak elde edilen bilgiler bulunmaktadır.
Dark Web
Dark Web, endekslenmeyen ve yalnızca özel web tarayıcıları ile erişilebilen siteleri ifade eder. Küçük çaplı yüzeysel ağdan çok daha küçük olan Dark Web, Deep Web'in bir parçası olarak kabul edilir. Okyanus ve buz dağı benzetimlerimizi kullanacak olursak Dark Web, su altındaki buz dağının en alt ucudur.
Dark Web Üzerinde;
- Veri sızıntısı sonucu ele geçirilen kimlik numaraları,
- Ücretli platformlara ait kullanıcı adı ve parola bilgileri,
- Yasa dışı maddelerin satışı,
- Rahatsız edici hizmetler,
- Sahte teknolojik ürün satışı,
- Kiralık katiller ve benzeri illegal dünya bulunmaktadır.
Var olan birçok web sitesine yalnızca Tor kullanılarak erişilebilir. Bu tür siteler, ‘.com’ veya ‘.org’ gibi sık kullanılanları kullanmak yerine, özel bir ‘.onion’ Üst Düzey Alan Adına (TLD) sahiptir. Bu web sitelerine bağlantılar, yalnızca Orbot ve Orfox mobil uygulamaları gibi Tor ağında çalışan tarayıcılar veya uygulamalar veya web tarayıcıları uzantıları tarafından kabul edilir.
Dark Web'e girmek yasalara aykırı mıdır?
Kısaca açıklamak gerekirse Dark Web'e erişmek yasa dışı değildir. Hatta, bazı kullanımlar yasalara son derece uygundur ve "Dark Web'in" değerini destekler. Dark Web'de kullanıcılar, şu üç kullanım avantajından faydalanabilir:
- Kullanıcı anonimliği
- Sanal olarak izlenemeyen servisler ve siteler
- Hem kullanıcılar hem de sağlayıcılar tarafından yasa dışı faaliyet gerçekleştirebilme
Bu nedenle Dark Web, çevrimiçi ortamda kimliklerini açığa çıkarmaları durumunda kendilerini tehlikeye atabilecek birçok kişinin ilgisini çeker. Taciz ve işkence mağdurları, muhbirler ve politik muhalifler bu gizli siteleri sık kullananlar arasındadır. Ancak bu avantajlar, yasa dışı olduğu açık olan başka yollarla yasa sınırları dışında faaliyet göstermek isteyen kişileri de kapsayacak şekilde kolaylıkla genişletilebilir.
Bu açıdan bakıldığında Dark Web'in yasaya uygunluğu, kullanıcı olarak bu ağı nasıl kullandığınıza bağlıdır. Özgürlüğün korunması açısından önemli olan birçok nedenden dolayı yasal çerçeveden kolayca çıkabilirsiniz. Bazı insanlar ise başkalarını korumak ve güvenliklerini sağlamak için yasa dışı yöntemlerden faydalanabilirler.