You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yazılım Dilleri ve Yayımlanma Tarihleri

Yazılım Dilleri ve Yayımlanma Tarihleri

Developer
Yazılım Dilleri ve Yayımlanma Tarihleri
Merhaba, MyBBCode Ailesi. Bugün sizlere yazılım dillerinin yayımlanma tarihlerinden bahsedeceğim. 

Yazılım Dillerinin Yayımlanma Tarihleri
1957 : Fortran : John Backus tarafından karmaşık bilimsel, matematiksel ve istatistiksel çalışmalar için yaratılan bir bilgisayar programlama dili olan Fortran, For mula Tran slation anlamına gelir . Bugün hala kullanılan en eski bilgisayar programlama dillerinden biridir.

1958 : Algol : Bilimsel kullanım için bir komite tarafından oluşturulan Algol, ALGOrithmic Language ‘den anlamına gelir . Algol, Pascal, C, C ++ ve Java gibi dillerin geliştirilmesinde bir başlangıç noktası olarak hizmet etti.

1958 : LISP : MIT’den John McCarthy tarafından yaratılan LISP halen kullanımdadır. Özelliklede Yapay zeka araştırmalarında kullanılmaktadır, ancak günümüzde bir diğer yapay zeka araştırmalarında kullanılan Ruby ve Python programlama dillerinin biraz gölgesinde kalmıştır.

1959 : COBOL : bilgisayarların tüm markalar ve türlerine çalıştırabilir bir bilgisayar programlama dili olarak Dr Grace Murray Hopper tarafından yaratılan COBOL açılımı COmmon Business Oriented Language şeklindedir. ATM’lerde, kredi kartı işlemlerinde, telefon sistemlerinde, hastane ve devlet bilgisayarlarında, otomotiv sistemlerinde ve trafik sinyallerinde kullanılır. The Terminator filminde , Terminatör’ün vizyon ekranında COBOL kaynak kodu parçaları kullanıldı.

1964 : Basic : Günümüzde halen kullanılmakta olan BASIC John George Kemeny ve Thomas Eugene Kurtz tarafından New Hampshire, ABD’de icat edilmiştir. İngilizce: Beginner’s All-Purpose Symbolic Instruction Code Türkçe: (Yeni başlayanların her işe yarayan simgesel öğretim kodu)

1970 : Pascal : Niklaus Wirth tarafından geliştirilen Pascal, Adını Fransız matematikçi, fizikçi ve filozof Blaise Pascal’dan almıştır. Öğrenmesi kolaydır ve başlangıçta bilgisayar programlamayı öğretmek için bir araç olarak oluşturulmuştur. Pascal, Apple’ın ilk yıllarında yazılım geliştirmek için kullanılan ana dildi.

1972 : Smalltalk : Smalltalk, Alan Kay önderliğinde aralarında Adele Goldberg, Dan Ingalls, Ted Kaehler’in bulunduğu bir grup tarafından Xerox PARC’ta geliştirilmiş nesne yönelimli bir programlama dilidir.

1972 : C : AT&T Bell laboratuvarlarında, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX İşletim Sistemi’ ni geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiş yapısal bir programlama dilidir. Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yayılıp yaygınlaşması Brian Kernighan ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan “C Programlama Dili” kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin (Microsoft Windows, GNU/Linux, MacOS) yapımında %95′ lere varan oranda kullanılmış, hâlen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça keskin bir dildir.

1972 : SQL : SQL, (İngilizce “Structured Query Language”, Türkçe: Yapılandırılmış Sorgu Dili) verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir dildir. SQL, kendisi bir programlama dili olmamasına rağmen birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında kullanılan bir alt dildir. SQL ile yalnızca veri tabanı üzerinde işlem yapılabilir; veritabanlarında bulunan sistemlere bilgi ekleme, bilgi değiştirme, bilgi çıkarma ve bilgi sorgulama için kullanılmaktadır. Özellikle de ilişkisel veritabanı sistemleri üzerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. SQL’e özgü cümleler kullanarak veri tabanına kayıt eklenebilir, olan kayıtlar değiştirilebilir, silinebilir ve bu kayıtlardan listeler oluşturulabilir.

1978 : MATLAB : Cleve Moler tarafından geliştirildi. MATLAB, Mat rix Lab oratory’nin kısaltmasıdır . Matematik programları yazmak için en iyi bilgisayar programlama dillerinden biridir ve esas olarak matematik, araştırma ve eğitimde kullanılır. İki ve üç boyutlu grafikler oluşturmak için de kullanılabilir.

1983 : Objective-C : Brad Cox ve Tom Love tarafından yaratılan Objective-C, Apple’ın işletim sistemleri olan macOS ve iOS için yazılım yazarken kullanılan ana bilgisayar programlama dilidir.

1983 : C ++ : C ++, C dilinin bir uzantısıdır ve Bjarne Stroustrup tarafından geliştirilmiştir. Dünyada en çok kullanılan dillerden biridir. C ++, oyun motorlarında ve Adobe Photoshop gibi yüksek performanslı yazılımlarda kullanılır. Paketlenmiş yazılımların çoğu hala C ++ ile yazılmıştır.

1987 : Perl : Perl ilk olarak 1987’de Larry Wall tarafından metin düzenleme için tasarlanmış bir betik dili olarak geliştirildi. Amacı, rapor işlemeyi kolaylaştırmaktı. Şu anda ise Linux sistem yönetimi, Web geliştirme ve ağ programlama dahil olmak üzere birçok amaç için yaygın olarak kullanılmaktadır.

1990 : Haskell : Adını Amerikalı bir mantıkçı ve matematikçi olan Haskell Brooks Curry’den almıştır. Haskell, tamamen işlevsel bir bilgisayar programlama dili olarak adlandırılır, bu da temelde çoğunlukla matematiksel olduğu anlamına gelir. Birçok endüstri tarafından, özellikle karmaşık hesaplamalar, kayıtlar ve hesaplamalarla ilgilenenler tarafından kullanılır.

1991 : Python : Guido Van Rossum tarafından tasarlanan Python’un okunması daha kolaydır ve diğer birçok bilgisayar programlama dilinden daha az kod satırı gerektirir. Adını İngiliz komedi grubu olan Monty Python’dan almıştır. Hemen hemen her türlü platformda çalışabilir. (Unix, Linux, Mac, Windows, Amiga, Symbian). Python ile sistem programlama, kullanıcı arabirimi programlama, ağ programlama, web programlama, uygulama ve veritabanı yazılımı programlama gibi birçok alanda yazılım geliştirebilirsiniz.

1991 : Visual Basic : Microsoft tarafından geliştirilen Visual Basic, programcıların önceden seçilmiş kod parçalarını bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI) aracılığıyla sürükle ve bırak yöntemiyle seçmelerine ve değiştirmelerine olanak tanır.

1993 : R : İstatistiksel hesaplama ve grafikler için yazılım ortamı olup aynı zamanda programlama dilidir. R Foundation tarafından desteklenen ve GNU Tasarısının parçası olan bir özgür yazılımdır. Yeni Zelanda Auckland Üniversitesinden Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından ortaya çıkarılan R, hâlihazırda R Geliştirme Çekirdek Ekibi tarafından geliştirilmektedir. S programlama diline benzeyen R, S’nin uyarlaması olarak değerlendirilebilir.

1995 : PHP : Rasmus Lerdorf tarafından oluşturulan PHP, çoğunlukla Web geliştirme için kullanılır ve genellikle Web sunucularında çalıştırılır, Ocak 2013 itibarıyla 244 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışırken 2.1 milyon web sunucusunda PHP kurulumu bulunmaktadır.

1995 : Ruby : Nesneye yönelik, dinamik, reflektif ve esnek bir programlama dilidir. Ruby dili, Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya’da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır.Sözdizimi olarak, Ada, Perl, Smalltalk, Lisp gibi programlama dillerinden etkilenen Ruby; Python ile kimi ortak sözdizimi özelliklerine sahiptir.

1995 : JavaScript : Yaygın olarak web tarayıcılarında kullanılmakta olan dinamik bir programlama dilidir. JavaScript ile yazılan istemci tarafı betikler sayesinde tarayıcının kullanıcıyla etkileşimde bulunması, tarayıcının kontrol edilmesi, asenkron bir şekilde sunucu ile iletişime geçilmesi ve web sayfası içeriğinin değiştirilmesi gibi işlevler sağlanır. JavaScript, Node.js gibi platformlar sayesinde sunucu tarafında da yaygın olarak kullanılmaktadır.

1996 : Java : Başlangıçta Oak olarak adlandırılan Java, Sun Microsystems tarafından geliştirildi. Kablo kutuları ve elde tutulan cihazlar için tasarlandı, Java, bilgisayarlardan akıllı telefonlara ve park sayaçlarına kadar her yerde. Üç milyar cihaz Java kullanıyor! JavaScript ve Java arasında; isimleri, yazım şekli ve standart kütüphanelerindeki benzerlikler dışında bir bağlantı yoktur.

2000 : C# : C ++ ‘ın hesaplama yeteneğini Visual Basic’in basitliğiyle birleştirmek amacıyla Microsoft tarafından geliştirilen C#, C++ tabanlıdır ve birçok yönden Java’ya benzer. Hemen hemen tüm Microsoft ürünlerinde kullanılır ve öncelikle masaüstü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

2003 : Scala: Martin Odersky tarafından geliştirilen Scala, matematiksel olan işlevsel programlamayı, koda erişimi kontrol eden veriler etrafında düzenlenen nesne yönelimli programlamayla birleştiren bir bilgisayar programlama dilidir. Java ile uyumluluğu, Android geliştirmede yardımcı olur.

2003 : Groovy : James Strachan ve Bob McWhirter tarafından geliştirilen Groovy, Java’dan türetilmiştir ve öğrenmesi kolay ve basit olduğu için geliştiricilerin üretkenliğini artıran bir programlama dilidir.

2009 : Go : Go (diğer adıyla golang), Google tarafından büyük yazılım sistemlerinde oluşabilecek sorunları ele almak için geliştirildi. Daha çok sistem programlama için tasarlanmış olup, derlenmiş ve statik tipli bir dildir.

2014 : Swift : Apple tarafından iOS ve macOS platformlarına iOS ve Mac uygulamaları geliştirmek için oluşturulan, derlenerek çalışan güçlü ve kullanımı kolay, nesne yönelimli bir programlama dili.

Kaynak: Kaynak için tıklayınız.
This post was last modified: 02-05-2022, 05:32 PM by Melikşah.