MyBBCode

Full Version: Hosting nedir? Hosting çeşitleri neler?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
[Image: HQ81zI.png]

İngilizce “hosting” kelimesi Türkçe’ye “ev sahipliği yapmak” veya “ağırlamak” gibi birçok farklı şekilde çevrilebilir. Fakat teknoloji dünyasındaki “hosting” kavramının Türkçe karşılığı “barındırma” veya “barındırma hizmeti” olarak geçiyor.

Hosting hizmeti domain (alan adı) hizmeti ile karıştırılmamalıdır. Domain satın alan müşteriler sadece web siteleri için alan adını, yani o sitenin internet adresini satın almış olur. Fakat hosting, web sitesinin sahip olduğu tüm içeriğin (yazı, tasarım, fotoğraf, video vb.) kapladığı alanı temsil eder. Yani hosting hizmeti satın alan bir müşteri internetten bir disk alanı satın almış olur.


Hosting çeşitleri
Paylaşımlı Hosting (Shared Web Hosting), VPS (Virtual Private Server), Bulut Hosting ve Sunucu Sistemleri (Cloud Hosting and Cloud Servers) ve Kiralık Sunucu (Dedicated Server) belli başlı hosting çeşitleridir.

Paylaşımlı Hosting (Shared Web Hosting): Bu hosting çeşidi en yaygın olan hosting çeşididir ve en çok bu alanda yeni olanlar veya çok profesyonel olmayanlar tarafından tercih edilir. Adından da anlaşılabileceği gibi bu hosting çeşiti aynı sunucunun birden fazla kullanıcı tarafından paylaşılmasıyla çalışır.

VPS (Virtual Private Server): Açılımı Virtual Private Server olan hosting, Türkçe’de “Görünür Özel Sunucu” anlamına gelmektedir. Yüksek kapasiteli siteler veya birden fazla web sitesi olan kullanıcılar bu sunucuyu tercih etmektedir. VPS hizmetinin ücreti kiralık sunucu kadar değildir fakat paylaşımlı hosting’den daha yüksektir. Web sitesi boyutuna göre VPS sunucusu iki veya daha fazla kullanıcıya kiralanabilir.

Bulut Hosting ve Sunucu Sistemleri (Cloud Hosting and Cloud Servers): Hosting dünyasına yeni giren bu teknoloji hem VPS kapasitesine erişebilir hem de aynı anda birkaç sunucuya bağlanarak kesintisiz bir hosting hizmeti verir.

Kiralık Sunucu (Dedicated Server): Kiralık Sunucu en üst model hosting çeşididir. Sadece web site sahibine göre ayarlanan bu hosting sadece web site sahibi tarafından kullanılabilir.

Quote:Kaynak: Hosting Nedir? Hosting Ne Demek? Hosting Tipleri Nelerdir? (kilicarslantasarim.com)